






|
|
De afgelopen twee jaar heeft de Stichting D.O.G. steun gegeven aan de volgende projecten:
Voorkomen van in Nederland nog niet aanwezige parasitaire ziekten (zoals leishmania, ehrlichia en dirofilaria) in geïmporteerde zwerfhonden. Als de klimaatverandering doorzet bestaat het risico dat deze infecties zich ook in Nederland vestigen. De nevendoelstelling van het huidige project is het vaststellen van het meest effectieve diagnostische protocol om de Nederlandse dierenarts te ondersteunen deze infecties tijdig te detecteren en behandelen.
Bloedonderzoek naar de kans op herstel bij honden met een levershunt. Honden met een aangeboren levershunt worden zonder behandeling helaas niet oud. De beste behandeling is een ingrijpende en kostbare operatie, die kan leiden tot ernstige complicaties. In de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren in Utrecht is een methode ontwikkeld om het herstel na een levershunt operatie te kunnen voorspellen door genen te meten in de lever, maar het afnemen van leverweefsel is ook belastend en risicovol. Met dit onderzoek willen we kijken of de voorspellende genen ook gemeten kunnen worden in witte bloedcellen, zodat het inschatten van de genezingskans veel gemakkelijker en veiliger wordt.
Tegengaan van resistentie tegen chemotherapie bij honden met maligne lymfoom. Maligne lymfoom is een veel voorkomede kanker bij honden. De meeste honden reageren goed op chemotherapie behandeling maar bij de meesten komt de ziekte na verloop van tijd terug en wordt ongevoelig voor behandeling. Dit onderzoek richt zich op de mechanismen waarop deze resistentie ontstaat, en mogelijke beïnvloeding van deze resistentie in de praktijk.
Onderzoek naar de genetische basis van botkanker (osteosarcoom) bij de Ierse Wolfshond. Bij dit ras komt bijna 20% te overlijden aan deze ziekte. In dit onderzoek wordt gekeken wat de genetische basis is van deze ziekte en of dit te gebruiken is als een screenende test om het ras beter te maken.
Urinemarkers voor kwaadaardigheid van bijnierschorstumoren bij de hond. Bijnierschorstumoren leidend tot ziekte van Cushing komen relatief vaak voor. Het is uiterst lastig om de kwaadaardigheid klinisch of zelfs met histopathologie vast te stellen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheid om met behulp van hormoon profielen in de urine een uitspraak te kunnen oden over de kwaadaardigheid van de tumor en de prognose voor de patiënt voordat deze wordt geopereerd.
|